Moniliová spála
Všeobecně peckoviny, zejména meruňky, višně, třešně a broskve jsou napadány v květu chorobou Monilia laxa, Monilia fructicola způsobující moniliovou spálu.
Při silném infekčním tlaku můžou být zničeny všechny květy a huba může následně poškozovat i letorosty a prorůstat i do kosterních větví. Jednotlivé květy, plodné větévky nebo i celé větve hnědnou a zasychají, jsou jakoby spálené a uschlé zůstávají v korunách stromů až do konce vegetace.
Při silnější infekci se na postižených letorostech často tvoří klejotok a rakovinné ranky, které jsou vstupní branou pro další dřevokazné mikroorganismy.
Příznivé podmínky pro vznik onemocnění vytvářejí dešťové srážky, nebo jen vysoká vzdušná vlhkost ve spojení s nižší průměrnou denní teplotou.
Houba přezimuje v napadených částech rostlin, zejména v mumifikovaných plodech, z nichž se na jaře uvolňuje ohromné množství spor.
Základem ochrany je včasné, důsledné odstraňování a likvidace napadených (mumifikovaných) plodů – hlavního zdroje infekce, a napadených větviček.
Fungicidní ošetření je účinné před, v době kvetení, a pokud trvá deštivé a chladné počasí, opakujeme ošetření při dokvétání.
Nejprodávanější